Velikonoční zelená polévka


Velikonoční zelená polévka

Ingredience

2 lžíce másla nebo oleje, 1 cibule, 1 pórek, 200 g brambor, 100 g jarního zeleného listí – špenát, polníček, pažitka, 20 g čerstvé petrželky, 1 litr zeleninového vývaru, 1 stroužek česneku

Postup

Ve velkém hrnci si rozehřejte na středním ohni máslo, přidejte oloupanou a nasekanou cibuli a bílou část očištěného a nakrájeného pórku na kolečka. Nyní hrnec přiklopte a poduste 10 minut. Hrnec odklopte a základ zalijte 1 litrem zeleninového vývaru nebo vody. Přidejte 200 g oloupaných a nakrájených brambor na kostičky a vařte 10 minut. Společně s bramborem můžete přidat i 100 g hrášku nebo řapíkatý celer. Nyní do polévky přidejte zelenou část pórku nakrájenou na kolečka, 100 jarního zeleného listí podle chuti a 20 g čerstvé nasekané petrželky. Přidejte i 1 prolisovaný stroužek česneku. Vše zprudka poduste, aby zelenina neměla tendenci ztrácet barvu a jakmile bude zelená část pórku měkká, tak hrnec stáhněte z ohně. Nyní do polévky přidejte kelímek tučné smetany (alternativně zakysané smetany) a zeleninu rozmixujte do hladké směsi. Pokud není polévka jemná tak, jak by vám vyhovovalo, tak ji můžete ještě propasírovat přes cedník. Podávejte se smetanou, bylinkami, krutony a jarními květy. Dobrou chuť!