Tex-mex nebo pravá mexická kuchyně?
Taky si rádi zajdete na fajitas, dáte si plněné quesadillas nebo tortilu s hovězím masem? Tacos se nemůže vynechat. Prostě na tzv. „Mexiko“. Jste ale si jistí, že jsou to skutečně mexická jídla, nebo jste dorazili do restaurace servírující tzv. tex-mex? A jaký je v tom rozdíl? Poměrně velký, pojďme si říct pár rozdílů.
Kde se vzal TEX-MEX?
Výraz jako takový poprvé oficiálně použila v roce 1972 Dianne Keneddy ve své knize The cuisine of Mexico, aby jasně odlišila přípravu mexického jídla severně od hranic a pravého mexického jídla. Tex – mex je kombinace jména státu Texas a Mexika. Ve státě, který je velmi blízko hranic rostla popularita mexických jídel. Majitelé restaurací, pocházející z Mexika, připravovali své tradiční jídlo ale uzpůsobovali ho víc a víc americkému stylu.
Recepty jsou podobné, ale používají se americké suroviny a podle potřeby se různě doplňují . Pojďme zmínit alespoň pár položek, ve kterých se tyto dvě kuchyně liší:
- v Mexiku se používají spíše placky kukuřičné, v USA pšeničné
- používají se různé druhy sýrů
- liší se typem masa, které se používá
- tex-mex používá kmín
Zatímco v Mexiku se používá tradiční bílý sýr, Tex-Mex jídla se doplňují sýrem žlutým, například chedarem. Maso, jaké základ mnohým jídel, je také velmi odlišné. V mexické kuchyni nenalezneme mnoho hovězího, zatímco takové chilli con carne si bez něj neumíme představit.
Spousta jídel, o kterých si myslíme že jsou mexického původu bychom v Mexiku na tradičním marketu vůbec nenašli. Ideálním příkladem je oblíbené chilli con carne, v Texasu považováno za národní jídlo, ovšem v Mexiku na něj nenarazíte. Některé jídla si sice v restauraci objednáte, ale nejsou tady tolik oblíbené a časté, např burritos nebo fajitas.
Pravá mexická kuchyně
Tradiční mexická kuchyně se odvozuje od prvotních obyvatel Mexika, Mayů a Aztéků, poté je doplněna o suroviny přivezené ze Španělska. Mexiko, rozlohou velké jako Evropa, má mnoho částí a států a v každé nalezneme různé tradiční jídla, nebo odlišné kombinace toho samého. Například tamales, nebo enchiladas vyzkoušíme pokaždé na jiný způsob. Bez kukuřice si místní lidé neumí život ani představit, stejně tak jako bez tacos. A co teprve omáčka mole nebo křupavé kukuřičné tostadas.
Až příště půjdete do restaurace budete vědět, jestli si pochutnáváte na pravé mexické kuchyni, nebo na stejně dobré, jen v surovinách odlišné tex-mex verzi.
|