Tatarák
Tatarák, tradiční pokrm z mletého syrového masa, je oblíbeným chutným jídlem po celém světě. Zde je základní recept na tatarák:
Ingredience:
- 400 g čerstvého hovězího masa (ideálně z vnitřního roště nebo hovězího filetu)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička worchesterské omáčky
- 2 lžičky kapary (volitelné)
- 1 žloutek
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobení
- Křupavý chléb nebo topinky na podávání
Postup:
- Příprava masa: Nejprve důkladně očistěte maso od šlach a tukových částí. Nakrájejte maso na menší kousky a poté nasekejte na drobné kousky. Je důležité, aby bylo maso čerstvé a výběrové kvality, protože se bude konzumovat syrové.
- Příprava koření: Oloupejte a jemně nasekejte cibuli a česnek. Pokud používáte kapary, nakrájejte je na jemné kousky.
- Smíchání ingrediencí: V míse smíchejte nasekané maso, cibuli, česnek, dijonskou hořčici, worchesterskou omáčku a kapary. Přidejte žloutek a důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience spojí. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat trochu drsně mletého pepře.
- Ochutnávka a dochucení: Ochutnejte směs a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Můžete také přidat další koření podle vašich preferencí, jako je tabasco, čerstvý tymián nebo strouhaný křen.
- Formování a podávání: Tatarák můžete formovat do malých placků pomocí kruhového tvaru nebo ho jednoduše servírovat ve sklenicích. Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem nebo topinkami.
- Chladění a servírování: Nechte tatarák minimálně 30 minut odpočinout v lednici, aby se aroma a chutě dobře promíchaly. Poté podávejte chlazený tatarák s dalšími přílohami, jako jsou nakládané okurky nebo zavařený cibulový salát.
Tatarák je chutným a osvěžujícím pokrmem, který si můžete vychutnat jako předkrm nebo jako hlavní chod. Buďte si jisti, že používáte čerstvé a kvalitní suroviny a dodržujte hygienické postupy při manipulaci s syrovým masem. Ať vám chutná!
|