Svíčková na smetaně


Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně je v Česku tradiční pokrm, který je standardně podáván s knedlíkem. Její původ najdete v našem magazínu.

Ingredience

1 kg hovězí maso na pečení, 100 g špeku v kuse, 1 cibule, 2-3 mrkve, 1 petržel, 1/4 menšího celeru, 3 bobkové listy, 4 kuliček nového koření, 250 ml 30% smetany, citron, cukr, sůl, pepř, slunečnicový olej

Postup

Špek nakrájejte na delší špalíčky o hraně cca 1 cm. Maso očistěte od blan a tuku. Pomocí dlouhého ostrého nože vytvořte kapsu a vložte špek do masa ( směrem po vláknech ). Lépe se vám bude vkládat, když jednu stranu špeku seříznete do špičky. Špek při pečení ovoní a zvláční maso. Nakonec osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 160 °C. Cibuli, mrkev, petržel a celer očistěte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, zeleninu nastrouhejte nahrubo. V hlubokém hrnci/pekáči vhodném na pečení rozpalte dvě lžíce oleje a osmahněte na něm ze všech stran maso a pak ho dejte bokem. Na výpeku osmahněte zeleninu dozlatova. Do hrnce k zelenině vraťte opečené maso, zalijte vodou cca do 2/3 a ještě lehce osolte. Koření svažte do plátýnka a vložte ho do hrnce. Budete si tak jisti, že před mixováním vyjmete všechno koření. Hrnec přikryjte poklicí a vložte do trouby. Pečte cca 3 hodiny do změknutí masa. Každých 30 minut maso otočte. Až bude maso měkké, tak ho vyjměte společně s kořením ven z hrnce. Omáčku nezahušťujeme, stačí když rozmixujete zeleninu dohladka. Omáčku ochuťte cukrem, citronovou šťávou a popřípadě solí. Nakonec přidejte smetanu pro zjemnění, tu stačí jen prohřát. Maso nakrájejte na plátky. Do talíře dejte nejdříve omáčku, pak až maso a knedlík. My nejraději s k svíčkoví servírujeme karlovarský knedlík. Dobrou chuť!