Staročeská kulajda
Ingredience
300g čerstvé houby, 4ks brambory, 2dcl smetana na šlehání, 2 lžíce nasekaný kopr,
1,7l voda, 5ks vejce, 1ks cibule, 1 lžíce másla, 3ks bobkový list, 8 kuličky nové koření, 10 kuličky černý pepř, drcený kmín, ocet, sůl, 60g hladké mouky
Postup
Pokud máte sušené houby, namočte je 2 hodiny předem do vlažné vody v poměru 1 ku 10. Vodu nevylévejte. Použijeme ji do polévky. Uvařte si vejce, která budete vkládat při servírování do polévky. Pokud máte čerstvé houby, pokrájejte je na kostičky nebo plátky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V polévkovém hrnci zpěňte na oleji cibulku, vhoďte kostky brambor, houby a zalejte 1,7l vody. Pokud jste použili sušené houby, zalejte cibulku namočenými houbami s nálevem a doplňte vodou do 1,7l. Osolte, okmínujte, vložte bobkový list, nové koření, černý pepř. Přiveďte k varu, a jestliže jste zalévali vodou a nikoliv vývarem, vhoďte do polévky dobrý bujón (lze vynechat). Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Vyndejte bobkový list, a pokud odchytíte kuličky koření, můžete je vyndat také, ale není to nutné. S kořením polévka získá rustikální vzezření. Do vyšší misky nebo rendlíku odeberte naběračku polévky, vlijte 2dcl sladké smetany, hladkou mouku a důkladně rozkvedlejte. Vlijte do polévky a důkladně promíchejte. Vsypte nasekaný kopr a krátce povařte. Hotovou polévku zjemněte lžící másla, dochuťte octem, případně dosolte. Kulajdu servírujte s vloženým vařeným vejcem rozkrojeným napůl, talíř můžete ozdobit snítky kopru nebo čerstvě mletým pepřem. Dobrou chuť!
Tipy: Last minute dovolená u moře, Půjčka na cokoliv do 5 minut
|