Španělský ptáček s rýží


Španělský ptáček s rýží

Španělský ptáček, známý také jako „albondigas en salsa“ je lahodné španělské jídlo, které kombinuje pikantní masové kuličky s omáčkou na bázi rajčat. Zde je recept, jak připravit španělské ptáčky:

Suroviny:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku strouhanky
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka (400 g) nasekaných rajčat
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku nasekané petrželky (na ozdobu)

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
  2. Z této směsi tvarujte malé masové kuličky, každá by měla mít přibližně velikost golfbalu.
  3. Na pánvi si rozpalte olivový olej a osmahněte masové kuličky, dokud nejsou z každé strany zlatavé. Přeneste je do hlubšího hrnce.
  4. Do hrnce s masovými kuličkami přidejte nasekaná rajčata a kuřecí vývar. Promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
  5. Přiveďte směs k varu, snižte plamen na mírný a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud se omáčka mírně nezredukuje a masové kuličky nejsou dobře propečené.
  6. Na závěr posypte španělské ptáčky nasekanou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem nebo rýží.

Tento recept na španělské ptáčky je skvělou volbou pro milovníky pikantních a chutných jídel. Doufám, že si ho užijete!