Španělský ptáček s rýží
Španělský ptáček, známý také jako „albondigas en salsa“ je lahodné španělské jídlo, které kombinuje pikantní masové kuličky s omáčkou na bázi rajčat. Zde je recept, jak připravit španělské ptáčky:
Suroviny:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 vejce
- 1/4 šálku strouhanky
- 1 lžička mleté papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka (400 g) nasekaných rajčat
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/4 šálku nasekané petrželky (na ozdobu)
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku, mletou papriku, mletý kmín, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
- Z této směsi tvarujte malé masové kuličky, každá by měla mít přibližně velikost golfbalu.
- Na pánvi si rozpalte olivový olej a osmahněte masové kuličky, dokud nejsou z každé strany zlatavé. Přeneste je do hlubšího hrnce.
- Do hrnce s masovými kuličkami přidejte nasekaná rajčata a kuřecí vývar. Promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
- Přiveďte směs k varu, snižte plamen na mírný a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud se omáčka mírně nezredukuje a masové kuličky nejsou dobře propečené.
- Na závěr posypte španělské ptáčky nasekanou petrželkou a podávejte s čerstvým chlebem nebo rýží.
Tento recept na španělské ptáčky je skvělou volbou pro milovníky pikantních a chutných jídel. Doufám, že si ho užijete!
|