Ratatouille
Suroviny:
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 2 středně velké cukety, nakrájené na kolečka
- 1 velký baklažán, nakrájený na kolečka
- 2 červené papriky, nakrájené na plátky
- 3-4 rajčata, nakrájená na plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky dle chuti (například tymián, rozmarýn, oregano)
- Optionálně: strouhaný sýr (např. parmezán) pro posypání
Postup:
- Příprava zeleniny: Na pánev nalijte jednu lžíci olivového oleje a rozehřejte. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte, dokud nezezlátne. Poté ji přesuňte do velké pekáčové mísy.
- Smažení zeleniny: Do pánve přidejte další lžíci olivového oleje. Přidejte baklažán, cuketu, papriky a česnek. Smažte je asi 5-7 minut, dokud nezměknou.
- Přidání rajčat a bylinek: Do pekáčové mísy s cibulí přidejte smaženou zeleninu. Vrstvěte rajčata na vrch a posypte čerstvě nasekanými bylinkami, solí a pepřem podle chuti.
- Pečení: Přikryjte pekáč a dejte ho péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečte asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a nepropeče se.
- Servírování: Hotové ratatouille můžete posypat strouhaným sýrem (pokud použijete) a podávat jako hlavní jídlo s čerstvě nasekaným chlebem nebo jako přílohu k masu či rybě.
Tento recept na ratatouille je skvělý pro vegetariány i nevegetariány a nabízí bohatou chuťovou paletu díky směsi různých druhů zeleniny a bylinek.
|