Ratatouille


Ratatouille

Suroviny:

  • 1 velká cibule, nakrájená na plátky
  • 2 středně velké cukety, nakrájené na kolečka
  • 1 velký baklažán, nakrájený na kolečka
  • 2 červené papriky, nakrájené na plátky
  • 3-4 rajčata, nakrájená na plátky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky dle chuti (například tymián, rozmarýn, oregano)
  • Optionálně: strouhaný sýr (např. parmezán) pro posypání

Postup:

  1. Příprava zeleniny: Na pánev nalijte jednu lžíci olivového oleje a rozehřejte. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte, dokud nezezlátne. Poté ji přesuňte do velké pekáčové mísy.
  2. Smažení zeleniny: Do pánve přidejte další lžíci olivového oleje. Přidejte baklažán, cuketu, papriky a česnek. Smažte je asi 5-7 minut, dokud nezměknou.
  3. Přidání rajčat a bylinek: Do pekáčové mísy s cibulí přidejte smaženou zeleninu. Vrstvěte rajčata na vrch a posypte čerstvě nasekanými bylinkami, solí a pepřem podle chuti.
  4. Pečení: Přikryjte pekáč a dejte ho péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečte asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a nepropeče se.
  5. Servírování: Hotové ratatouille můžete posypat strouhaným sýrem (pokud použijete) a podávat jako hlavní jídlo s čerstvě nasekaným chlebem nebo jako přílohu k masu či rybě.

Tento recept na ratatouille je skvělý pro vegetariány i nevegetariány a nabízí bohatou chuťovou paletu díky směsi různých druhů zeleniny a bylinek.