Pizza


Pizza

Pizza [pica] je velký kruhový plát světlého chlebového těsta, nahoře s náplní vyrobenou nejčastěji z rajčat, sýra a dalších rozdílných ingrediencí, záleží na druhu pizzy. Peče se v peci nebo troubě. Původem pochází z Itálie a stala se oblíbeným jídlem po celém světě. Restaurace, ve kterých se pizza připravuje, se nazývají pizzerie.

Připravuje se pečením a v Itálii se obvykle skládá z těchto základních surovin:

  • ze středně tuhého těsta vyrobeného z vody, mouky, soli a droždí
  • rajčatového základu (sugo di pomodoro)
  • mozzarelly

Dále lze přidat jakékoliv suroviny podle druhu pizzy, např. olivy, sardinky, žampiony, cibule, salám, ančovičky, ananas a mnoho dalších. V závislosti na národních zvyklostech toho kterého státu se v receptech nacházejí i různé náhrady a obměny surovin.

Kategorie

Klasická pizza – jak se převážně vyrábí v českých pizzeriích
Neapolská pizza – označována ve světě jako královna všech pizz
Celozrnná pizza – těsto se vyrábí z celozrnné mouky
Bezlepková pizza – těsto se vyrábí z mouky, která neobsahuje lepek
Raw pizza – těsto se vyrábí z různých druhů semínek (např. pohanka) a suší se při 40 °C
Pizza pane – nezdobené, upečené těsto na pizzu, používané jako příloha

Pizzu je také možno zakoupit i předpečenou a zmraženou a poté ji rozmrazit a dopéct. Dnes známá podoba pizzy pochází z italské Neapole, avšak její předchůdci pochází z Řecka (hlavními ingrediencemi byly sýr a olivy) a Egypta.

Na přípravu pizzy se používá několik druhů pecí:

Pec na dřevo – Pizza v peci na dřevo se peče okolo tří minut (pec se vytápí na 380–500 °C)
Pec elektrická – Profesionální elektrické pece lze také vytopit přibližně na 450 °C. Nevýhoda těchto pecí spočívá ve vysoké ztrátě teploty při každém otevření dveří pece.
Pec plynová – (Plyn vyvěrá tryskami uvnitř oválné pece.) Plynová pec má podobné vlastnosti jako pec na dřevo.

Historie

Jídlo obdobné dnešní pizze bylo připravováno již v době neolitu. Jednoduché koláče na způsob pizzy připravovali již starověcí Egypťané v podobě jednoduchých plochých koláčů. Od nich je časem převzali Římané. Název pizza je odvozen ze slova picea, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience. Již na konci 17. století vznikaly první pizzerie. Zejména kvůli velkému rozvoji užívání rajčat v italské gastronomii se v 18. století začala pizza formovat do moderní podoby, kterou známe teď.

Jedna z nejznámějších pizz – pizza Margherita se zrodila v Neapoli v roce 1889. Nedlouho předtím sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu, která ji navštívila, a tak místní kuchař Rafael Esposito vymyslel pizzu v italských národních barvách: červené (rajče), zelené (bazalka) a bílé (sýr). O další rozvoj pizzy se postarali italští přistěhovalci v Americe, kam si své technologie přinesli s sebou. Pizzu Margherita pekli s mozarellou a oregánem. Postupem času ji začali připravovat nikoli v peci, ale na pánvi, a její forma se do roku 1945 přizpůsobila americkému fast food stylu. První oficiální americká pizza měla název Chicago-Style a pochází z roku 1943. V roce 1948 se začalo prodávat první předpřipravené pizza-těsto. V 50. až 60. letech se v Americe stala pizza standardním fast food jídlem vedle hot dogu a jablečného koláče.

V roce 1957 přinesli bratři Celentanovi na trh první zmrazenou pizzu a tím napomohli masivnímu tažení mražených polotovarů v obchodech. Rozšířil se i její sortiment a v témže roce byl proveden první spotřebitelský test různých druhů pizzy.

autor: Wikipedia.org

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.