Domácí panna cotta s lesními plody


Domácí panna cotta s lesními plody

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání (minimálně 30% tuku)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 čajové lžičky želatiny
  • 50 ml studené vody
  • Lesní plody (jahody, borůvky, maliny, angrešt, atd.) pro ozdobu a podávání

Postup:

  1. Ve vhodném hrnci smíchejte smetanu a cukr. Rozkrojte vanilkový lusk podélně a za pomoci nože vyškrábejte semínka. Přidejte semínka vanilky do smetany a přidejte také vyškrábaný vanilkový lusk.
  2. Hrnec s směsí smetany a cukru zahřívejte na mírném ohni, dokud směs nepřejde do bodu varu. Poté stáhněte z ohně a nechte směs odpočívat 15-20 minut, aby se vanilková chuť promíchala do smetany.
  3. Mezitím v menší nádobě smíchejte želatinu se studenou vodou a nechte ji nabobtnat.
  4. Po uplynutí 15-20 minut odstraněte vanilkový lusk ze smetany. Vraťte směs na mírný oheň a postupně přidejte želatinu. Dobře promíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí a směs začne lehce zhoustnout. Nevařte příliš dlouho, pouze dostatečně, aby se vše spojilo.
  5. Panna cottu přelijte do malých skleniček nebo formiček. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu a poté je vložte do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc), aby se ztuhly.
  6. Před podáváním ozdobte panna cottu čerstvými lesními plody. Můžete je umístit na vrchol každé skleničky nebo je posypat po celém povrchu.
  7. Domácí panna cotta s lesními plody je připravena k podávání. Můžete ji servírovat jako dezert po hlavním jídle a vychutnat si její krémovou a osvěžující chuť.

Poznámka: Panna cotta se nejvíce těší, když se podává chladivá. Pokud máte rádi, můžete ji ozdobit také lístkem máty nebo citronovou kůrou pro vylepšení chuti.