Oblíbené sendviče
Sendviče jsou oblíbené a vděčné rychlovky. Skvěle poslouží jako svačina do práce, na cesty, nebo jako malé jídlo během dne. I když nejsou považované za rychlé občerstvení, mohli bychom je tak brát. V americe jsou sandwiche tzv: finger food. Snadné, rychlé, chutné. Svačina, lehká večeře i snídaně – zapečený sendvič. Opravdu velmi jednoduché recepty.
Dnes jsou sandwiche úzce spjaté s USA, je to tradiční kultura. Spousta variací, téměř každý stát má svůj ikonocký sandwich.
Historie sandvičů se údajně datuje do 18 století, Anglie, kdy majordomus lorda Sandwiche přišel na nápad, jak svého pána Johna Montagua. nerušit jídlem při hraní a začal dávat mezi chleby plátky šunky nedbo masa. Lord ze Sandwiche. Ačkoliv sendvič je určitě starší, byl dobrý jen pro nižší třídu, protože se jídlo drželo v rukách. Obyčejné.
Světové sendviče
Pastrami sandwich – jméno je původem rumunské, ikona mezi sandwichi, tenké plátky hovězího masa mezi chleba s hořčicí. Možné i kyselé okurky. Smotná opříprava pastrami zabere asi týden.
Club sandwich – vznikl v New Yorku v 19 století, Saratoga club pro smetánku, jeden z legend mezi sendviči. K dostání v každé správné americké restauraci. Salát, rajčata, křupavá slanina a plátky krůtího nebo šuky.
Philly Cheesestake – oblíbený z Filadelfie, Původně ze stánku s hotdogy, nakrájený steak do hotdogové bulky. Všem to tak zachutnalol že se lidé jen hrnuli. Sýr a smažená cibulka.
Francouzská klasika: Croque-monsieur, a croque-madam, vyhlášená delikatesa, která je pro místní lidi něco mnohem víc než jen „obyčehjný sendvič“.
Dokonce i v Česku máme svou vlastní verzi sendvičů, která je všem velmi známá: Chlebíčky. Jsme v tom mistři, tolik různých druhů! Sendviče jako svačiny do školy, s rajčetem a salátem, nebo se slaninou.
|