Losos teriyaki
Ingredience
cca 750 g filety z lososa, 3 stroužky česneka, 1 ks cca 3cm zázvoru, 1/4 hrníčku sojové omáčky, 1/4 hrníčku vody, 2 lžíce hnědého cukru, 2 lžíce rýžového octa, 1/2 – 2 lžičky kukuřičnýého škrobu, jarní cibulka zdobení
Postup
Smíchejte sójovou omáčku, vodu, cukr a ocet na marinádu. Prsty rozprostřete rovnoměrně na každý filet rozmačkaný česnek a zázvor (zhruba lžičku od každého na 1 filet). Takto budou lépe držet na povrchu, až přidáme teriyaki marinádu.
Vložte každý filet odděleně do sáčku a přilijte zhruba 3 lžíce marinády. Uzavřete zip tak, že necháte cca 2 cm otevřené, ponořte do vody, opatrně vymačkejte přebytečný vzduch a pak zcela uzavřete. Takto připravené sáčky můžete také opět zamrazit a mít je na příště. Předehřejte si lázeň na 50 °C (pro hedvábné a křehké maso) nebo na 55 °C (pro pevnější maso).
Zmrazené filety vařte po dobu 70 minut, čerstvého lososa po dobu 40 minut (nehledě na to, kterou teplotu zvolíte). Vylijte marinádu ze sáčku do šálku, který lze použít do mikrovlnné trouby. Přidejte potřebnou část vody tak, aby na každý filet bylo zhruba 1/4 šálku tekutiny. Přimíchejte 1/2 lžičky kukuřičného škrobu na každý filet (= na každou 1/4 šálku tekutiny). Ohřívejte v mikrovlnce 30 sekund, potom zašlehejte, potom dalších 30 vteřin a tak dále, až omáčka zhoustne a začne bublat (zhruba 30 vteřin na každou 1/4 šálku).
Pokud nebude dostatečně hustá, přimíchejte více škrobu. Během ohřívání omáčky jemně vysypte každý filet na talíř. Pokud máte rádi křupavou kůžičku, opečte ho zprudka do zlatova na pánvi. Na talíři pokapejte každý filet omáčkou a zasypte jarní cibulkou. Dobrou chuť!
|