Houbové rizoto
Ingredience
250 g rýže na risotto, 200 g hub, nejlépe hříbků, 80 ml suchého bílého vína, 100 g vychlazeného másla, 30 g oloupané šalotky, 70 g najemno nastrouhaného parmezánu, 8 lžic olivového oleje, 150 g hub, nejlépe hříbků, čerstvě mletý pepř, sůl
Postup
Máslo nakrájíme na malé kostičky a dáme zpět do lednice. Uvaříme 1,2 l vody. Šalotku nakrájíme najemno. Očištěné houby nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. V kastrolu nebo větším rendlíku na středním ohni rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje. Přidáme šalotku, kterou necháme za občasného míchání zpěnit. Nesmí zezlátnout! Přidáme rýži a za častého míchání ji 2 minuty restujeme. Během míchání rýži stíráme ze stěn rendlíku. Přilijeme najednou všechno víno a za stálého míchání ho necháme z rendlíku zcela odvařit. Přidáme houby, osolíme a přilijeme tolik vroucí vody, aby byla rýže ponořená. Za častého míchání ji necháme téměř vyvařit. Jakmile je voda téměř vyvařená, přilijeme další část vody, opět jen tolik, aby byla rýže ponořená. Opět ji necháme vyvařit a takto pokračujeme, dokud není rýže vařená al dente (na skus). Obvykle to trvá 16–20 minut. Když je poslední část vody z poloviny odvařená a rýže měkká na skus, stáhneme kastrol z ohně, vmícháme parmezán a po částech vmícháme kostičky vychlazeného másla. Jakmile je všechno máslo vmíchané, přidáme zbytek olivového oleje. Pokud je risotto příliš husté, naředíme ho trochou horké vody. Mícháme, dokud se nevytvoří krémové risotto. Osolíme a opepříme dle chuti. Risotto necháme 1 minutu odpočinout a znovu zamícháme.
Příprava hub
Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V pánvi na vyšším ohni rozpálíme olivový olej a houby na něm za stálého míchání 2 minuty orestujeme. Osolíme a opepříme a podáváme s risottem.
Dobrou chuť!
|