Domácí sekaná
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (ideálně kombinace masa s větším a menším obsahem tuku)
- 250 g vepřového masa (stejně jako u hovězího, ideálně kombinace masa s větším a menším obsahem tuku)
- 1 cibule (na jemno nasekaná)
- 2 stroužky česneku (na jemno nasekané)
- 2 lžíce strouhanky
- 1 vajíčko
- 1 lžička majoránky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Mletí masa: Masa si nejdříve nechte nakrájet na menší kousky (nebo kupte již nakrájené maso). Poté nechte vše rozmrazit, pokud používáte mražené maso.
- Mletí masa: Mletí masa na sekanou můžete provést dvakrát, buď pomocí masomlýnku nebo v mixéru. V případě mixéru nechte maso v chladničce ztuhnout, aby se lépe mlelo. Nejprve rozmixujte hovězí maso, poté vepřové maso.
- Smíchejte masa: Mletá masa smíchejte spolu v jedné míse.
- Přidání ostatních surovin: Přidejte do směsi mletého masa jemně nasekanou cibuli, česnek, strouhanku, vajíčko, majoránku, kmín, mletou papriku, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte.
- Tvarování sekané: Z masa vytvořte buď jeden velký bochník nebo menší placičky podle vaší preference. Sekanou můžete tvarovat rukou nebo speciální formou na sekanou.
- Pečení: Na pánvi si rozehřejte olej a na středním ohni osmažte sekanou z obou stran dozlatova. Poté snižte teplotu a nechte ji dusit ještě asi 15-20 minut, nebo dokud bude uvnitř masa zcela propečená.
- Podávání: Sekanou podávejte teplou s bramborovou kaší, bramborovým salátem, nebo třeba s čerstvým chlebem a hořčicí.
Tímto receptem si můžete připravit vynikající domácí sekanou. Můžete samozřejmě upravit recept podle svých preferencí a přidat další koření či ingredience podle chuti.
|