Domácí české buchty


Domácí české buchty

Domácí české buchty patří k oblíbeným dezertům, a jejich příprava je relativně jednoduchá. Zde máte recept na tradiční české buchty s tvarohovou náplní:

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka, teplého
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 50 g másla, rozpuštěného
  • 25 g droždí či 1 sáček sušeného droždí

Na náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron (kůra a šťáva)
  • 2 vejce

Na potření a posypání:

  • 1 vejce (na potření)
  • Mouka (na stůl a posypání)

Postup:

  1. Příprava kvásku: Rozpusťte droždí ve 2 lžících teplého mléka s lžičkou cukru. Nechte kvásek 10–15 minut odstát, dokud nevznikne pěna.
  2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a postupně přilévejte teplé mléko. Vypracujte hladké těsto, které nechte v misce pod utěrkou kynout zhruba hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  3. Příprava náplně: Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou kůrou a šťávou z citronu a vejci.
  4. Formování bucht: Kynuté těsto vyklopte na pomoučený stůl a rozdělte ho na menší části. Každý kousek těsta rozválejte na placku a na střed dejte lžíci tvarohové náplně. Okraje těsta zatáhněte k sobě, aby vznikl tvar buchty. Místa, kde se okraje těsta spojí, pevně stiskněte.
  5. Druhé kynutí: Formované buchty dejte na plech s pečicím papírem, nechte ještě asi 15–20 minut kynout.
  6. Pečení: Předehřejte troubu na 180°C. Buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
  7. Podávání: Po upečení nechte buchty chvíli vychladnout a posypete je moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Podávejte teplé či vlažné, ideálně s šálkem čerstvé kávy nebo čaje.

Užijte si tyto lahodné české buchty jako sladký závěr vašeho jídla nebo jako pochoutku k odpolednímu čaji!