Co je to tortilla?

Tortilla je druh chleba, který je velice tenký a můžeme jej prohlásit za formu placky. Původem je tortilla ze španělské, resp. arabské kuchyně jako placka z cizrny. Nejčastěji je z pšeničné či kukuřičné mouky.
Ve Španělsku se však rozumí a říká tortille spíše španělské omeleta ze silného bramborového těsta.
S tortillou se však také setkáváme v mexické kuchyni, kde se peče tortilla převážně z pšeničné mouky a zpravidla slouží jako základ nebo příloha k mixů různých jiných ingrediencí.
Tortilla de patatas je tradiční španělské jídlo, skládající se v základu z vajec, brambor, cibule a případně další zeleniny, obvykle o tloušťce 3 cm. Kromě obvyklé bezmasé tortilly se běžně vaří varianty s přidanou šunkou (jamón) nebo krevetami. Podává se teplá i studená, nakrájená na dílky podobně jako pizza a slouží jako hlavní jídlo, nebo příloha k zelí, červenému masu či rybám.
|