Cibulová polévka se sýrem
Ingredience
1 kg cibule, 80 g másla, 1,3 l vývaru, 100 ml bílého vína, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 list pórku, 1 bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 stonky zelené petrželky, 1 menší bageta, 300 g tvrdého sýra, 4-6 plátků sýra stejného typu
Postup
V troubě nebo toustovači si opečte tak, jak jste zvyklí, cca 1 cm silné plátky bagetky. Budete jich potřebovat 2 ks na porci polévky. Bobkový list, tymián a petrželku zabalte do zelené části listu pórku, seříznuté na cca 10 cm, převažte tenkým provázkem nebo silnější nití do balíčku. Oloupanou cibuli překrojte podélně a nakrájejte na tenké nudličky. Na středním stupni rozehřejte ve vyšší pánvi nebo větším rendlíku či kastrolu máslo a přidejte cibuli. Pomalu restujte cca 10 minut, občas promíchejte. Pak přiklopte pokličkou a nechte cca 5 minut dusit. Následně opět pokličku odklopte a nechejte cibuli pomalu zkaramelizovat. Bude to trvat cca 20-25 minut. Ohřejte si na pomalý stupeň vývar. Zkaramelizovanou cibuli zaprašte moukou, zamíchejte, přidejte vyrobený balíček s kořením a přilijte víno. Promíchejte, neměli byste mít v mouce žmolky. Víno nechejte zcela vyvařit, pak přilijte ohřátý vývar. Promíchejte, ochuťte solí a pepřem a přiveďte k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte opět na střední plamen a pozvolna vařte, s částečně odkrytou pokličkou, dalších 30 minut. Podle potřeby pak znovu dochuťte pepřem i solí. Mezitím si rozpalte v troubě gril. Horkou polévku nalijte do zapékacích polévkových misek. Do každé misky nahoru, na polévku položte 1-2 kousky opečené bagetky, na ni 1 plátek sýra a navrch ještě sýr nastrouhejte. Vložte do rozpálené trouby a pod grilem zapečte do světlounce hnědé barvy. Misky s polévkou po vytažení z trouby ihned servírujte, nejlépe na podšálku nebo dezertním talířku.
|