Bůček na bramborách
Bůček má mnoho z nás spojený z tlustým masem, ke kterému nás rodiče nutili. Ale nemusí tomu tak být, bůček jde udělat i jako úplně skvělé jídlo.
Ingredience
1 kg bůčku, 600 g brambor, 2-3 velké cibule, 200 g žampionů, 8-10 stroužků česneku, 1 lžička soli, 0,5 lžičky mleté papriky, zelená petrželka
Postup
Kůži na povrchu bůčku ostrým nožem rozkrájíme do mřížky. Potom maso rozkrojíme na 4 plátky. Rozmačkaný česnek důkladně promícháme se solí a paprikou. Touto směsí potřeme plátky bůčku ze všech stran a necháme uležet. Brambory oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, oloupanou cibuli na půlkolečka. Žampiony očistíme na nakrájíme na větší kousky.
V hlubším pekáči promícháme brambory s cibulí a žampiony. Na tuto směs naskládáme okořeněné plátky bůčku. Trochu podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180°C do změknutí masa, cca 60 minut. Upečený bůček vyndáme z pekáče a bramborovou směs promícháme s posekanou zelenou petrželkou. Maso na pekáč vrátíme a ještě dáme na dvacet minut do vypnuté trouby dojít.
|