Bramborové placky s povidly jako od babičky
Staročeské recepty vás přenesou do dob, kdy vařily naše babičky. A my jsme nadšeně čekali, co za dobrotu to bude. Bramborové placky s povidly, případně s mákem, se dnes už moc nevidí. Přitom jsou opravdu chutné a můžete jich nadělat pro celý dům. Nebo třeba 4-6 porcí, na které vám přinášíme recept.
Ingredience
800g brambor, ideálně den předem uvařených a oloupaných, 300-400g hladké mouky, 100g vepřového sádla, 2 vejce, 150g švestkových povidel, 150g máku, moučkový cukr, sůl, máslo na potření (kdo má rád)
Postup
Brambory nastrouháme, smícháme se solí, moukou a vejci, vypracujeme těsto. Uválíme váleček, který nakrájíme na kousky, ze kterých se dají vypracovat placky. Placky na sucho pečeme na teflonové pánvy, dokud nebudou mít „puchýřky“. Potřeme rozpuštěným sádlem, nebo máslem a pomažeme povidly. Nebo mákem. Nebo směsí povidel a máku a cukr jako bonus. Zamotáme jako palačinky a podáváme.
Jakmile tento staročeský recept zkusíte, velmi rychle se vrátí do vaší každodenní kuchyně.
Dobrou chuť
|