Historie salátu
Slovo salát pochází z francouzského salade, nebo italského insalata, které je odvozené z latinského sallita, kde původní význam znamená „nasolit“, tedy „naložit do soli“.
Publikace, která byla první, je kniha Johna Evelyna Acetaria: A Discourse on Sallets – byla vydána v Londýně v roce 1699. Pojednává primárně o salátech. Uvádí také, že zeleninové saláty pochází z Itálie nebo Nizozemska.
Samotný salát je pak pokrm, který je připravovaný z jednoho nebo více druhů potravin nakrájených na malé kousíčky, které jsou dochuceny nejčastěji zálivkou nebo dresinkem. Ta úplně nejčastěji používaná ingredience v salátech se názývá listová zelenina. Saláty se nejčastěji podávají jako předkrm, ale i jako příloha nebo jen obloha kolem jídla. Můžeme se ale také setkat se salátem jako hlavní chod nebo i jen jako dezert.
Nejčastější druhy dresinků na saláty se vyrábí ze sójové omáčky, bílého jogurtu nebo jen oleje či octa.
Druhy salátů pak můžeme rozdělit na tyto:
- Bramborový salát
- Caprese
- Caesar salát
- Niçoise
- Pařížský salát
- Řecký salát
- Som tam
- Šopský salát
- Balkánský salát
- Vlašský salát
- Waldorfský salát
Zdroj: Wikipedia.org
|