Historie salátu


Historie salátu

Slovo salát pochází z francouzského salade, nebo italského insalata, které je odvozené z latinského sallita, kde původní význam znamená „nasolit“, tedy „naložit do soli“.

Publikace, která byla první, je kniha Johna Evelyna Acetaria: A Discourse on Sallets – byla vydána v Londýně v roce 1699. Pojednává primárně o salátech. Uvádí také, že zeleninové saláty pochází z Itálie nebo Nizozemska.

Samotný salát je pak pokrm, který je připravovaný z jednoho nebo více druhů potravin nakrájených na malé kousíčky, které jsou dochuceny nejčastěji zálivkou nebo dresinkem. Ta úplně nejčastěji používaná ingredience v salátech se názývá listová zelenina. Saláty se nejčastěji podávají jako předkrm, ale i jako příloha nebo jen obloha kolem jídla. Můžeme se ale také setkat se salátem jako hlavní chod nebo i jen jako dezert.

Nejčastější druhy dresinků na saláty se vyrábí ze sójové omáčky, bílého jogurtu nebo jen oleje či octa.

Druhy salátů pak můžeme rozdělit na tyto:

Zdroj: Wikipedia.org