Jahodový dort s krémem


Jahodový dort s krémem

Ingredience

Dort:

1 hrnek másla, 1,5 hrnku bílého cukru, 2 vajíčka, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hrnek mléka, 2,5 hrnku polohrubé mouky, 0,5 lžičky jedlé sody, špetka soli, 5 lžic kukuřičného škrobu, 2ml červeného barviva, 1 menší hrnek nasekaných jahod, 1 lžíce mouky

Krém:

0,5 hrnku másla
450g sýra (podobný typu Filadefia)
1 lžička vanilkového aroma
2 hrnky moučkového cukru

Ozdobení:

1,5 – 2 hrnky plátků jahod

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C. Připravíme si dortovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou. Změklé máslo šleháme ručním mixérem do krému a poté pomalu zašleháme cukr, až je směs krásně krémová a nadýchaná. V jiné míse vyšleháme zvlášť vejce, přidáme směs másla a cukru a nakonec do směsi zašleháme též citronovou šťávu a mléko. V další míse prosejeme mouku s jedlou sodou, kukuřičným škrobem a solí. Přidáme suché ingredience do vlhkých, zakápneme barvivem a šleháme na nízký stupeň pouze tak, aby se vše dobře spojilo. Nasekané jahody obalíme ve lžíci mouky a opatrně je zakomponujeme vařečkou do těsta, které pak nalijeme do dortové formy. Pečeme cca 45 minut – 1 hodinu, než vyjde špejle suchá. Po vytažení z trouby necháme korpus vychladnout asi hodinu, poté ho dáme na hodinu do ledničky. Mezitím si připravíme krém z Philadelphie: Máslo utřeme elektrickým mixérem. Philadelphii taktéž utřeme elektrickým mixérem. Poté přidáme Philadelphii k máslu, přidáme vanilkové aroma a šleháme vše na nízký stupeň, cukr přidáváme vždy po půl hrnku. Vychladlý korpus rozkrojíme na 2-3 pláty (v závislosti na výšce korpusu) a každou vrstvu namažeme krémem a slepíme dohromady. Celý dort pak pomažeme krémem i z venku. Dáme ještě tak na hoďku do lednice a krátce před podáváním ho ozdobíme plátky jahod. Dobrou chuť!