Čokoládový dezert
Skvělý čokoládový dezert bez mouky – opravdu si pochutnáte a bude se vám rozplývat na jazyku tahle dobrota!
Ingredience
Těsto – 85g máslo, 100g čokoláda, 6ks žloutky, 20g krystalový cukr, 6g kakao, 6ks bílek, 1g sůl, 80g krystalový cukr
Krém – 10g kávová zrnka, 75g mléko, 130g čokoláda, 300g smetana ke šlehání, 25g krystalový cukr
Postup
Čokoládu spolu s máslem rozpustíme v horné vodní lázni. Rozpuštěnou hmotu odložíme někam bokem a necháme chvilku vychladnout. V misce vyšleháme žloutky spolu cukrem krystal do pěny. Přidáme prosáté kakao a ještě mixérem chvilku šleháme. Do vyšlehané husté pěny přidáme vychladlou směs čokolády a másla. Hustou pěnu odložíme bokem. V druhé misce vyšleháme bílky spolu se špetkou soli.
Postupně na 3x přidáváme cukr krystal a šleháme dokud nedostaneme hustou pěnu. Třetinu vyšlehané bílkové pěny přidáme k čokoládové hmotě a jemně vařečkou spojíme. Přidáme znovu 1/3 a důkladně, ale zlehka promícháme. Přidáme zbylou bílkovou pěnu a znovu důkladně, ale jemně promícháme. Připravené těsto navrstvíme na velký plech s pečícím papírem, pěkně uhladíme a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů 12 minut. Před pečením ještě těsto s plechem alespoň 5 krát ťukneme o stůl, aby praskly bublinky, které se v těste nacházejí. Upečené těsto vyjmeme, stáhneme z plechu a necháme vychladnout.
Připravíme krém. Mléko dáme do hrnce, přidáme kávová zrnka a přivedeme do varu. Když začne vřít, odstavíme a zakryjeme. Necháme půl hodiny stát. Po půl hodině znovu mléko se zrnky přivedeme do varu. Odstavíme a ještě horké mléko se zrnky přecedíme přes síto do misky s nalámanou čokoládou. Necháme chvíli odstát, aby se čokoláda rozpustila. Důkladně promícháme, aby se čokoláda s mlékem spojila a necháme vychladnout stranou. V misce vyšleháme šlehačku s cukrem, uprostřed šlehání přilijeme rozpuštěnou čokoládu v mléce a šleháme, dokud nedostaneme čokoládovou šlehačku.
Vychladlé těsto přendáme na druhý papír, odřízneme kraje (zarovnáme), rozdělíme ho na tři stejné části a můžeme vrstvit. Těsto, krém, těsto, krém, těsto a na vrch zbytek krému. Ozdobíme strouhanou čokoládou a odložíme do chladničky ztuhnout. Dobrou chuť!
|