Jak vznikl oblíbený bramborový salát?
Když se řeknou Vánoce, kromě stromečku a rodinné atmosféry každého napadne jídlo. Ať už je na vašem stole kapr, řízek, nebo třeba losos, bramborový salát k tomu neodmyslitelně patří. Každá rodina má vlastní recept, někdo přidává celer, někdo vymění majonézu za jogurt, ale základ zůstává. Kde se tahle příloha vzala? Jakou má bramborový salát historii? A je to pouze záležitost české kuchyně?
Historie bramborového salátu
Měli bychom poděkovat Kryštofu Kolumbovi, protože s objevením Ameriky se v Evropě objevily i brambory. Původně byly považované za nečisté, ze země, ale postupem času si našly svoje příznivce a jejich obliba rostla společně s novými recepty.
Dnes známe bramborový salát jako přílohu, ale do 19 století se přílohy nepodávaly vůbec. O tom, kdy a jak salát vznikl, se toho ví málo, ale nejspíš se tak stalo v Rusku. Francouzský kuchař Lucien Oliver vařil pro moskevskou smetánku, a naservíroval jim jídlo z brambor, vajec, kyselých okurek a majonézové zálivky. První zmínka o verzi salátu, který se podobá tomu dnešnímu.
Pro nás je bramborový salát tak běžný, že bychom si mysleli, že je spojen se staročeskou kuchyní a jeho recept se předával z generace na generaci, ale vlastně není starý ani 100 let. V nejznámější kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové není o salátu z dnešní podoby ani zmínka a poprvé se o něm dočteme v kuchařce z roku 1924. Tam je ovšem recept hodně nakyselo, bez kořenové zeleniny a bez majonézy. Ta byla v té době jen pro vyšší vrstvu.
Obliba salátu stoupala ve 40 letech 20 století, protože majonéza už nebyla výsadou bohatých lidí, ale byla dostupná pro všechny. Postupem času se tahle dobrota z brambor probojovala na každý sváteční stůl a českou kuchyni si bez ní už neumíme představit.
Bramborový salát ve světě
Různé variace salátu najdeme po celém světě. Každý stát si ho uzpůsobil, podle svých tradic a chutí. Ve Španělsku si ho vychutnáte se zelenými olivami a paprikou, v Řecku se spoustou aromatických bylinek a v Karibiku jej dělají ze sladkých brambor.
Kolik je chutí, tolik je variací. Ať už jste fanouškem celeru, hrášku, máte radši salát víc nakyselo nebo nasladko, nemůžete v přípravě udělat chybu. A pokud nejste fanouškem majonézy, zvolte jemnou jogurtovou zálivku.
|