Houbová omáčka
Plody lesa se hodí nejenom na luxusní smaženici. Dnes se naučíme jak z nich připravit fantastickou houbovou omáčku.
Ingredience
600 g čerstvých hub (použila jsem žampiony a hlívu), 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, 400 ml smetany na vaření, sůl, mletý pepř, 2 lžíce octa, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla
Postup
Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a posekáme na kostičky. V kastrolu rozpálíme olej a za občasného míchání usmažíme cibuli do změknutí. Pak přidáme houby a smažíme je společně s cibulí. Až houby pustí vodu, osolíme je, přikryjeme pokličkou a necháme je dusit.
V části smetany rozkvedláme mouku. Po 15 minutách dušení hub ji přes sítko přilejeme k houbám. Přidáme i zbytek smetany, všechno opepříme a za občasného zamíchání vaříme do změknutí hub, přibližně dalších 15-20 minut. Ke konci vaření přidáme lžíci másla a omáčku dochutíme solí a octem. Podáváme s hrnkovými knedlíky nebo vařenými bramborami.
|