Domácí české buchty
Domácí české buchty patří k oblíbeným dezertům, a jejich příprava je relativně jednoduchá. Zde máte recept na tradiční české buchty s tvarohovou náplní:
Ingredience:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka, teplého
- 80 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 50 g másla, rozpuštěného
- 25 g droždí či 1 sáček sušeného droždí
Na náplň:
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron (kůra a šťáva)
- 2 vejce
Na potření a posypání:
- 1 vejce (na potření)
- Mouka (na stůl a posypání)
Postup:
- Příprava kvásku: Rozpusťte droždí ve 2 lžících teplého mléka s lžičkou cukru. Nechte kvásek 10–15 minut odstát, dokud nevznikne pěna.
- Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidejte kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a postupně přilévejte teplé mléko. Vypracujte hladké těsto, které nechte v misce pod utěrkou kynout zhruba hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Příprava náplně: Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou kůrou a šťávou z citronu a vejci.
- Formování bucht: Kynuté těsto vyklopte na pomoučený stůl a rozdělte ho na menší části. Každý kousek těsta rozválejte na placku a na střed dejte lžíci tvarohové náplně. Okraje těsta zatáhněte k sobě, aby vznikl tvar buchty. Místa, kde se okraje těsta spojí, pevně stiskněte.
- Druhé kynutí: Formované buchty dejte na plech s pečicím papírem, nechte ještě asi 15–20 minut kynout.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180°C. Buchty potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 20–25 minut, dokud nejsou krásně zlatavé.
- Podávání: Po upečení nechte buchty chvíli vychladnout a posypete je moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Podávejte teplé či vlažné, ideálně s šálkem čerstvé kávy nebo čaje.
Užijte si tyto lahodné české buchty jako sladký závěr vašeho jídla nebo jako pochoutku k odpolednímu čaji!
|