Květáková polévka


Květáková polévka

Ingredience:

  • 1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 mrkev, oloupaná a nakrájená
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 ml mléka
  • 2 lžičky olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek do měkka.
  2. Přidejte nakrájený květák, brambory a mrkev. Osmahněte krátce, asi 5 minut.
  3. Přidejte zeleninový vývar, mléko, tymián a rozmarýn. Osolte a opepřete podle chuti. Přivedte k varu.
  4. Snížte teplotu a nechte vařit na mírném plameni, dokud zelenina není měkká. To by mělo trvat asi 20-25 minut.
  5. Poté použijte mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence. Pokud chcete, můžete ponechat několik kousků květáku pro texturu.
  6. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
  7. Podávejte teplé, ozdobené čerstvou nasekanou petrželí.

Tato květáková polévka je zdravá, lahodná a plná vitamínů. Můžete ji podávat samotnou nebo s kousky chleba. Dobrou chuť!