Květáková polévka
Ingredience:
- 1 středně velký květák, rozdělený na růžičky
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 1 mrkev, oloupaná a nakrájená
- 1 l zeleninového vývaru
- 500 ml mléka
- 2 lžičky olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup:
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek do měkka.
- Přidejte nakrájený květák, brambory a mrkev. Osmahněte krátce, asi 5 minut.
- Přidejte zeleninový vývar, mléko, tymián a rozmarýn. Osolte a opepřete podle chuti. Přivedte k varu.
- Snížte teplotu a nechte vařit na mírném plameni, dokud zelenina není měkká. To by mělo trvat asi 20-25 minut.
- Poté použijte mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence. Pokud chcete, můžete ponechat několik kousků květáku pro texturu.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
- Podávejte teplé, ozdobené čerstvou nasekanou petrželí.
Tato květáková polévka je zdravá, lahodná a plná vitamínů. Můžete ji podávat samotnou nebo s kousky chleba. Dobrou chuť!
|