Domácí hovězí vývar


Domácí hovězí vývar

Ingredience:

  • 500 g hovězího masa (řízky nebo kosti s masem)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 brambory
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 1 lžička soli (nebo podle chuti)
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2-3 bobkové listy
  • 6-8 kuliček nového koření
  • Voda
  • Na ozdobu: petrželová nať

Postup:

  1. Omyjte a oloupejte všechny zeleninové ingredience (cibuli, česnek, mrkev, brambory, petržel, celer) a nakrájejte je na menší kousky. Pokud používáte hovězí kosti, dejte je do hrnce spolu s masem. Pokud máte řízky, můžete je nechat na později.
  2. Vložte hovězí maso a kosti do hrnce a zalijte vodou tak, aby vše bylo pokryto (zhruba 2 litry vody). Přidejte také cibuli, česnek, bobkové listy, nové koření, sůl a pepř.
  3. Přiveďte vodu k varu a pak snižte plamen na minimum. Vývar vařte pomalu přibližně 1,5 až 2 hodiny. Během vaření odstraňujte pěnu, která se může vytvořit na povrchu vývaru.
  4. Po uplynutí času přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, brambory, petržel, celer) a vařte dalších 30-40 minut nebo dokud nejsou zeleniny měkké.
  5. Po uvaření ochutnejte vývar a přidejte podle potřeby více soli nebo pepře podle vaší chuti.
  6. Hotový hovězí vývar přelijte do hlubších talířů, můžete do něj přidat kousek hovězího masa (řízek), a ozdobte petrželovou natí. Vývar můžete podávat jako předkrm, nebo jako hlavní pokrm s chlebem.