Domácí hovězí vývar
Ingredience:
- 500 g hovězího masa (řízky nebo kosti s masem)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 1 petržel
- 1 celer
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- 1/2 lžičky pepře
- 2-3 bobkové listy
- 6-8 kuliček nového koření
- Voda
- Na ozdobu: petrželová nať
Postup:
- Omyjte a oloupejte všechny zeleninové ingredience (cibuli, česnek, mrkev, brambory, petržel, celer) a nakrájejte je na menší kousky. Pokud používáte hovězí kosti, dejte je do hrnce spolu s masem. Pokud máte řízky, můžete je nechat na později.
- Vložte hovězí maso a kosti do hrnce a zalijte vodou tak, aby vše bylo pokryto (zhruba 2 litry vody). Přidejte také cibuli, česnek, bobkové listy, nové koření, sůl a pepř.
- Přiveďte vodu k varu a pak snižte plamen na minimum. Vývar vařte pomalu přibližně 1,5 až 2 hodiny. Během vaření odstraňujte pěnu, která se může vytvořit na povrchu vývaru.
- Po uplynutí času přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, brambory, petržel, celer) a vařte dalších 30-40 minut nebo dokud nejsou zeleniny měkké.
- Po uvaření ochutnejte vývar a přidejte podle potřeby více soli nebo pepře podle vaší chuti.
- Hotový hovězí vývar přelijte do hlubších talířů, můžete do něj přidat kousek hovězího masa (řízek), a ozdobte petrželovou natí. Vývar můžete podávat jako předkrm, nebo jako hlavní pokrm s chlebem.
|