Domácí trdelník
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka (teplého)
- 7 g suchého droždí
- 50 g cukru
- 1 vejce
- 50 g másla (měkkého)
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 100 g másla (na potření těsta)
- 100 g cukru (na obalení těsta)
- skořice a mleté ořechy (na obalení těsta)
Postup:
- Droždí rozmíchejte ve 100 ml teplého mléka a přidejte 1 lžíci cukru. Nechte droždí asi 10 minut kynout, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
- Ve velké míse smíchejte mouku, zbytek cukru a špetku soli. Přidejte kynuté droždí, vejce, měkké máslo, vanilkový extrakt a zbytek mléka.
- Vypracujte hladké a elastické těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Dejte těsto do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Když je těsto dokonale nakynuté, rozdělte ho na menší kusy a z každého vytvarujte váleček. Každý váleček potřete rozpuštěným máslem a obalte směsí cukru, skořice a mletých ořechů.
- Nyní zabalte potřené a obalené válečky kolem dřevěného válečku nebo speciálního trdelníkového náčiní. Pomocí válečku tvarujte trdelníky do typického válečku se spoustou škvírek.
- Na plech s pečícím papírem položte připravené trdelníky a nechte je ještě chvíli odpočinout, aby trochu povolily.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte trdelníky asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé a propečené.
- Hotové trdelníky opatrně sundejte z válečku nebo trdelníkového náčiní a podávejte je ještě teplé. Můžete posypat cukrem, skořicí nebo mletými ořechy a podávat jako sladkou pochoutku.
Trdelníky jsou nejlepší čerstvé a teplé, takže pokud zbyde nějaký kousek, uchovávejte ho dobře zakrytý, aby zůstal měkký. Doufám, že vám trdelníky budou chutnat!
|