Domácí trdelník


Domácí trdelník

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka (teplého)
  • 7 g suchého droždí
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 50 g másla (měkkého)
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
  • 100 g másla (na potření těsta)
  • 100 g cukru (na obalení těsta)
  • skořice a mleté ořechy (na obalení těsta)

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte ve 100 ml teplého mléka a přidejte 1 lžíci cukru. Nechte droždí asi 10 minut kynout, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, zbytek cukru a špetku soli. Přidejte kynuté droždí, vejce, měkké máslo, vanilkový extrakt a zbytek mléka.
  3. Vypracujte hladké a elastické těsto. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky. Dejte těsto do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  4. Když je těsto dokonale nakynuté, rozdělte ho na menší kusy a z každého vytvarujte váleček. Každý váleček potřete rozpuštěným máslem a obalte směsí cukru, skořice a mletých ořechů.
  5. Nyní zabalte potřené a obalené válečky kolem dřevěného válečku nebo speciálního trdelníkového náčiní. Pomocí válečku tvarujte trdelníky do typického válečku se spoustou škvírek.
  6. Na plech s pečícím papírem položte připravené trdelníky a nechte je ještě chvíli odpočinout, aby trochu povolily.
  7. Předehřejte troubu na 180°C a pečte trdelníky asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé a propečené.
  8. Hotové trdelníky opatrně sundejte z válečku nebo trdelníkového náčiní a podávejte je ještě teplé. Můžete posypat cukrem, skořicí nebo mletými ořechy a podávat jako sladkou pochoutku.

Trdelníky jsou nejlepší čerstvé a teplé, takže pokud zbyde nějaký kousek, uchovávejte ho dobře zakrytý, aby zůstal měkký. Doufám, že vám trdelníky budou chutnat!