Domácí ovocný koláč


Domácí ovocný koláč

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (na pokojové teplotě)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 500 g čerstvého ovoce (např. jahody, kiwi, banán)
  • 2 lžíce cukru na posypání

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech o rozměrech přibližně 23×23 cm.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
  3. Přidejte pokojově teplé máslo, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Těsto rozetřete do připraveného plechu, aby bylo rovnoměrně rozloženo.
  5. Na těsto rovnoměrně rozložte čerstvé ovoce. Můžete použít jedno druhové ovoce nebo jejich kombinaci.
  6. Posypte ovoce dvěma lžícemi cukru.
  7. Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a ovoce nezměkne.
  8. Po upečení nechte koláč vychladnout a poté ho můžete podávat. Můžete ho také posypat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem šlehačky.

Tento ovocný koláč je skvělým způsobem, jak využít čerstvé ovoce a připravit si sladký dezert. Doufám, že se vám bude líbit!