Domácí ovocný koláč
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (na pokojové teplotě)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- 500 g čerstvého ovoce (např. jahody, kiwi, banán)
- 2 lžíce cukru na posypání
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte si plech o rozměrech přibližně 23×23 cm.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Přidejte pokojově teplé máslo, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Těsto rozetřete do připraveného plechu, aby bylo rovnoměrně rozloženo.
- Na těsto rovnoměrně rozložte čerstvé ovoce. Můžete použít jedno druhové ovoce nebo jejich kombinaci.
- Posypte ovoce dvěma lžícemi cukru.
- Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte asi 30-35 minut, nebo dokud těsto nezezlátne a ovoce nezměkne.
- Po upečení nechte koláč vychladnout a poté ho můžete podávat. Můžete ho také posypat moučkovým cukrem nebo podávat s kopečkem šlehačky.
Tento ovocný koláč je skvělým způsobem, jak využít čerstvé ovoce a připravit si sladký dezert. Doufám, že se vám bude líbit!
|