Indické kuřecí kari
Ingredience
800 g kuřecích stehen, 1 plechovka kokosového mléka, 3 cm kousek čerstvého zázvoru, 3 stroužky česneku, 20 arašídů nebo mandlí, 1 lžička koriandrových semínek, 1 lžička římského kmínu, 1 lžička semínek kardamomu, 1/4 lžičky mleté skořice, 1/4 lžičky mleté kurkumy, 1 lžička hrubé mořské soli, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule
Postup
Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte, každý stroužek trochu rozmáčkněte a nakrájejte nadrobno. Maso opláchněte, osušte a rozkrájejte na větší kousky, zhruba velikosti sousta. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Koriandr, kardamom, římský kmín a zarovnanou lžičku soli rozdrťte v hmoždíři a prosijte sítkem. Zachycený zbytek koření znovu rozdrťte a prosijte, a to, co i přes veškerou snahu a důraznost tloučku zbylo v sítku, vyhoďte. Stejně to jsou hlavně tuhé slupky. Plechovkou s kokosovým mlékem důrazně zatřepte, aby se trochu spojil oddělený obsah, a otevřete ji. V úzké vysoké nádobě rozmixujte ponorným mixérem polovinu kokosového mléka, zázvor, česnek a arašídy. Pokud máte rádi pálivé, můžete ještě přidat očištěnou, semínek zbavenou zelenou feferonku. Vznikne hrubá řídká pasta, která bude vypadat, jako by byla sražená. V širším kastrolu rozehřejte olej. Vložte kousky masa a zprudka je opékejte, dokud se na spodní straně nezatáhnou a nezačnou zlátnout, asi 3 minuty. Pak je otočte a zopakujte to i z druhé strany. Jakmile se maso opeče, přidejte cibuli a všechno koření. Ještě asi minutu míchejte, až cibule změkne a zprůsvitní a koření se rozvoní. Potom zalijte ochuceným kokosovým mlékem a zbytkem kokosového mléka a přiveďte k mírnému varu. Zakryjte poklicí a nechte zvolna pobublávat a dusit 20-25 minut, až maso příjemně změkne. Podávejte zásadně s dušenou rýží, posypané nasekanou koriandrovou natí, je-li vám příjemná, a nechte se unést výraznými a přesto křehkými vůněmi. V chuti vás překvapivě nepřekvapí kokos, jak by se na první přečtení receptu mohlo zdát, zato budete mít pocit, že je vše v zajímavé, nenapodobitelné harmonii. A pak si ještě představte, jak k vám klidným, meditačním hlasem promlouvám, že tohle je jen jedno z mnoha set různých druhů kari, které si doma můžete připravit, aniž byste se dotkli prášku, co se nazývá kari koření. Dobrou chuť.
|